Hoe je overhemd wit krijgen

Er zijn grofweg twee methodes om een overhemd wit te houden. De eerste is het gebruik van chemische middelen en bleek. De twee methode is het gebruiken van natuurlijke huishoudelijke middelen.De vraag is: hoe houd ik een overhemd wit?

 • Bleek
 • Oxiclean
 • Zonneschijn
 • Citroensap
 • Zuiveringszout
 • Azijn
 • Kunstgebitreiniger
 • Voorzorgsmaatregelen

Als je een overhemd koopt is het nog stralend wit. Maar naar verloop van tijd kan het wat grauwig worden. Vooral de kraag en de stof onder de oksel kunnen naarmate het overhemd vaker gedragen is wat smoezig aandoen. Maar met een paar simpele stappen krijg je je overhemd weer stralend wit.

Witte overhemden wit houden hoe doe je dat?

HOUD JE OVERHEMD WIT MET BLEEK

Als je met bleek aan de gang gaat is het belangrijk dat je met een compleet wit overhemd werkt. Als bijvoorbeeld stiksels in een andere kleur zijn, is het beter een andere methode de gebruiken, omdat het bleekmiddel ook die kleur zal onttrekken.

Check altijd even op het label of het ok is om de bleek te gebruiken. Als je het niet zeker weet, probeer dan een heel klein stipje met bleek op een onopvallende plek van het witte overhemd. Als je zeker weet dat je bleek kunt gebruiken doorloop dan de volgende stappen:

 • Start de wasmachine met gewoon waspoeder
 • Voeg ongeveer driekwart kopje bleek toe aan het water. Zorg dat het water en de bleek goed mixt
 • Voeg de kleding toe

Let op! Dit is makkelijk als je een bovenlader wasmachine hebt. Als je een voorlader wasmachine hebt, moet je even het programma opzoeken waarbij je later nog vloeistof aan het water kunt toevoegen. Je moet dan eerst de kleding in de wasmachine doen, de was ´gewoon laten draaien´ en dan de bleek toevoegen.

Het einddoel is een wit overhemd

Let op 2! Alhoewel het gebruik van bleek erg effectief is, is het ook een agressief middel, wat je met veel zorgvuldigheid moet toepassen. Wellicht kun je het beste eerst een van onderstaande methodes gebruiken en pas overgaan op bleek als je de vlekken of de grauwigheid echt niet op een andere manier uit het overhemd krijgt.

GEBRUIK OXICLEAN OM JE OVERHEMD WIT TE HOUDEN

Middelen zoals OxiClean of Vanish Oxi Action, zijn wat vriendelijker voor je kleding dan bleek. Check wederom het label van het overhemd of het veilig te gebruiken is.

Mix het product wat je gaat gebruiken met water, volgens de instructies op de verpakking. Laat je overhemd een nachtje in deze oplossing liggen. Was het de volgende dag zoals je het gewoon zou wassen. Je kunt eventueel een beetje azijn toevoegen bij het wassen om het overhemd nog stralender wit te maken.

GEBRUIK ZONNESCHIJN OM JE OVERHEMD WIT TE HOUDEN

In de winter is dit waarschijnlijk niet te beste methode in Nederland, maar in de zomer kan het heel effectief zijn. Was de overhemden zoals je dat normaal ook zou doen, en laat ze vervolgens in het directe zonlicht drogen. De UV stralen helpen de kleding lichter te maken.

Zorg ervoor dat de kleding goed de ruimte krijgt om te drogen. Dus hang het droogrek niet te vol.

CITROENSAP OM JE OVERHEMD WIT TE HOUDEN

Gebruik een half kopje citroensap bij het wassen. Je wast dus, met zeeppoeder, zoals je normaal zou doen. En mixt daar een half kopje citroensap bij. Citroensap is een natuurlijke ontkleurder, maar kan ook heel heftig reageren. Dus pas op, en gebruik deze methode bij alleen volledig witte overhemden. Op gekleurde overhemden kan het juist vlekken veroorzaken.

Een lekker wit overhemd voor bij je werk

ZUIVERINGSZOUT VOOR EEN WIT OVERHEMD

Zuiveringszout (of baking soda) is een natuurlijke witmaker. Het staat waarschijnlijk wel ergens in je keukenkastje. Je kunt de hardnekkige vlekken vooraf bewerken met een pasta van zuiveringszout en water. Vervolgens was je het overhemd zoals gebruikelijk zou doen, en voeg je naast waspoeder of wasmiddel ook een schep zuiveringszout toe.

AZIJN HOUDT JE OVERHEMDEN WIT

Voeg wat azijn toe aan de was. Een flinke scheut is voldoende om je overhemden wit te houden. Gebruik een witte azijn. Een kopje per wasbeurt is genoeg.

KUNSTGEBITREINIGER

Ok, dit staat misschien niet in elk keukenkastje maar kunstgebitreiniger is een relatief eenvoudige manier om je overhemd wit te houden. Gooi een blokje bij de was en laat de wasmachine het werk doen. Je kunt kunstgebit tabletten kopen bij elke drogist.

VOORZORGSMAATREGELEN

De beste manier om te zorgen dat je je overhemd wit houdt is te zorgen dat het niet grauw wordt in eerste instantie. Dat klinkt een beetje als een open deur, maar als je je was met aandacht uit selecteert voorkom je een hoop problemen. Was witte overhemden alleen echt met ander wit wasgoed en gebruik een apart wasmiddel voor witte was.

Voor de echte huishoudprinsen en prinsessen: Je kunt je witte overhemden ook even voorspoelen en laten weken. Laat wat lauw water in een teiltje lopen en zeep je overhemden in met een blok zeep. Bijvoorbeeld ossengalzeep, maar elke andere zeep kan ook. Laat het even staan en was de overhemden vervolgens op een normaal programma.